#dedemografe: 'Er is genoeg voor iedereen.'

Canvas 24.5K Views
  • 354
  • 134
  • 178

Generating Download Links...

Wat heeft het voor zin dat wij onze biefstuk en vliegtripjes opgeven om het klimaat te redden, als ze in China en Afrika (of zelfs hier) maar blijven...

Posted 8 months ago

Joost Van Cauwenbergh 8 months ago

Toch maar eens naar deze uiteenzetting van Etienne Vermeersch kijken en dan zal ze snappen dat we terug moeten naar 1 tot maximaal 2 miljard mensen. Dat doe je niet alleen om de planeet de redden maar ook om het lijden zoveel mogelijk de wereld uit te helpen...

https://youtu.be/tsb8Rwckv1c

Patrick Pauwels 8 months ago

Akkoord, misschien is bevolkingsgroei niet (de voornaamste) oorzaak van onze klimaatproblemen. Maar dit is nu wel echt een ontzettend complex probleem. Als oplossing dan simpelweg poneren dat "herverdeling" de uitweg is, brengt ook niet veel zoden aan de dijk. Het blijkt nu immers een gigantisch probleem te zijn om in onze (overbevolkte???) wereld een herverdeling in gang te zetten. Zelfs met een voedselproductie die nu veel hoger is dan de bevolkingsgroei (zoals Soumaya beweert) kampt men toch ontegensprekelijk met enorme distributieproblemen. Idd niet alle "feitelijke" kennis vindt zijn weg naar het brede publiek maar onderbouw die kennis dan. Graag wat meer wetenschappelijke achtergrond want de bewering van Maltus dat de draagkracht van de aarde door bevolkingsgroei wordt overschreden was misschien (gewild?) misleidend maar met enkel een citaat als "de geschiedenis heeft al uitgewezen..." kan je, zelfs als gerespecteerde demograaf, niemand overtuigen.

Arne De Volder 8 months ago

Sorry maar heeft ze wetenschappelijke studies getoond, want dit lijkt op complete bullshit! Ze heeft het precies recht uit haar duim gezogen. Het is gewoon een communistische brainwashing om al de schuld te leggen bij consumptie en al de rest te vergeten! Onze planeet heeft een bewoonbare oppervlakte die eindig is. Je kan toch niet gaan beweren dat er nooit té veel mensen zullen zijn! Tenzij je wilt dat iedereen in favelas gaat wonen. Er zijn te veel mensen op deze planeet om iedereen een goed, gezond en volwaardig leven te geven. Bijna elk probleem in deze wereld vindt zijn oorsprong bij overbevolking!

Joris Wagemakers 8 months ago

Zeggen dat overbevolking niet deel van het probleem uitmaakt is gewoon niet juist. Enkel als al die mensen klimaatneutraal beginnen leven zou dat kunnen maar dat is onrealistisch, zelfs onmogelijk in bv België door plaatsgebrek.
Dan kan je evengoed zeggen dat vliegtuigen geen probleem vormen, enkel dat ze te veel uitstoten... Een non-argument.

Chiel Herbots 8 months ago

Ieder recht op zijn mening, maar het is wel stuitend als meningen verkondigd worden als vaststaande feiten.
'Er is geen overbevolking, wel overconsumptie' is even waar als 'er is geen overconsumptie, wel overbevolking'. Het is maar waar je voor kiest. Ik zou liever met véél minder zijn, maar metaforisch allemaal met een Hummer rondrijden en steak eten, dan met 12 miljard te moeten zijn en elke consumptie aftoetsen aan de ecologische gevolgen. Het is maar wat men kiest.
Het luik over de derde wereld is ook puur een mening en loopt een beetje verloren in dit fragment. In tegenstelling tot de rest van de verkondigde meningen, doet de demografe hier zelfs niet de moeite om een argumentatie op te bouwen. Ik had haar graag horen weerleggen dat in Europa het reproductiecijfer per vrouw beneden de 2 ligt en in sommige ontwikkelingslanden tussen de 3 en de 5.

Pieter Meirlaen 8 months ago

Er hangen veel problemen samen met overbevolking. Problemen die we hier ook in Vlaanderen zien: vernietiging van de wilde natuur, open ruimte, teveel/te weinig water, overal teveel volk, slechte luchtkwaliteit enzovoort. Kan de wereld 20 miljard consumenten aan? Ja, maar is dit de aarde die we echt willen?...

Marc-Patrick Dewulf 8 months ago

Haar verhaal klopt toch niet helemaal. 98% van alle plastiek in de oceanen komt uit ontwikkelingslanden. We zijn niet met te veel MITS we er voor kunnen zorgen dat men in andere landen ook zoveel om de natuur zal geven zoals wij dat hier doen. Als iedereen op het niveau van Noord-West Europa zou zitten zijn we inderdaad (nog) niet overbevolkt.

Vincent Sels 8 months ago

Maar hoe is herverdelen dan de oplossing? Dat betekent dat we globaal nog altijd even veel consumeren - en dat is veel te veel? Natuurlijk moeten we hier minder consumeren, helemaal eens, maar als dat gecompenseerd wordt (herverdeeld wordt) naar het globale zuiden, zijn we toch niet verder?

Eén van de redenen waarom overbevolking natuurlijk wél een probleem is, waar hier fijntjes omheen gefietst wordt (handig he, straw men aanvallen, intellectueel heel oneerlijk en enkel contraproductief want je overtuigt er niemand mee), is dat we nu globaal met zoveel zijn dat we niet anders kunnen dan op intensieve manier aan landbouw doen; we kunnen geen 7,6 en binnenkort 9-10 miljard monden voeden met kleinschalige biologische landbouw. En die intensieve landbouw blijkt de grond uit te putten. Alternatieven hebben we nog niet, vertical farming verbruikt belachelijk veel energie en kan maar voor een klein aantal gewassen.

Laten we toch aub starten met de complexe, genuanceerde, en vaak deprimerende realiteit te erkennen, hoe moeilijk dat ook is; niet van een ideologie ("we moeten meer herverdelen"), daarmee overtuig je niemand met een andere ideologie.

Bert Van Dijck 8 months ago

niet vergeten; grote (en dichtbevolkte) gebieden zijn steeds sneller onbewoonbaar aan het worden. inderdaad door klimaatverandering en overconsumptie. maar het is wel een belangrijke variabele die grote volksverplaatsingen veroorzaakt.. het is niet omdat dat probleem er in de geschiedenis niet of minder was dat daar nu geen rekening mee gehouden moet worden. dus het zou best kunnen dat ze gelijk heeft maar haar uitleg in dit filmpje klinkt nogal eenzijdig.

Johan Vandenberghe 8 months ago

Als elk koppel zich de komende 100 jaar zou houden aan de 1 kind politiek zal ons dit heel veel opleveren qua klimaat CO-2 reductie, energiegebruik, tewerkstelling, nuttig werk waar robots geen jobs hoeven te vernietigen....